Dieta w depresji

Choć dla wielu jest to zaskoczenie, wg WHO, depresja już w ciągu kilku najbliższych lat będzie drugą najczęściej występująca chorobą cywilizacyjną na świecie. Liczba zmiennych determinujących rozwój depresji u coraz większej grupy pacjentów jest naprawdę duża, a wśród nich można wymienić czynniki biologiczne, genetyczne, środowiskowe (np. tempo życia, presja społeczna, brak poczucia stabilności czy bezpieczeństwa) oraz te związne z naszym stylem życia. Jednym z nich jest dieta.


Jak wskazują naukowe doniesienia, niedobory pewnych grup witamin (przede wszystkim B6, B12, C, D) kwasów omega3 (EPA, DHA i ALA, które regulują przepływ sygnałów nerwowych i neurotransmiterów) czy magnezu, cynku oraz kwasu foliowego mogą istotnie zwiększać ryzyko zachorowania – podobnie z resztą jak nadmiar cukru oraz nasyconych kwasów tłuszczowych. Warto zwrócić na to uwagę, ponieważ dieta większości z nas takie właśnie błędy zawiera.

 

Dlatego nie tylko dla fizycznego, ale psychicznego dobrostanu powinniśmy dbać o to, by w naszych codziennych posiłkach nie brakowało m.in. takich produktów jak tłuste ryby morskie, jajka, olej lniany i siemię lniane, orzechy włoskie, pełnoziarniste pieczywo, rośliny strączkowe, zielone warzywa, kasze, kakao czy sezam.

Osobom zainteresowanym tematem polecamy zapoznanie się z wykładem prof. Ewy Stachowskiej dotyczącym właśnie żywienia w depresji oraz wpływu diety na samopoczucie psychiczne.

Dobrą wskazówką może być również dostępna tutaj infografika, która przedstawia kilka najistotniejszych infomacji w tzw. “pigułce”.

W ramach projektu realizowanego w Centrum Zdrowia Psychicznego+ Uczestnicy objęci skoordynownym trybem opieki mogą również liczyć na bezpłatne wsparcie psychodietytka. Podczas indywidualnych konsultacji nie tylko dzieli się on z Pacjentami swoją profesjonalną wiedzą dotyczącą żywienia, ale również dobiera odpowiednie metody oraz jadłospis służące osiągnięciu zdrowej wagi i wypracowaniu trwałych, sprzyjających dobrej kondycji psychofizycznej nawyków żywieniowych Uczestnika.